Blog

Az orvosi valeriánról

A macskagyökér egy évelő gyógynövény, egyenes, egyszerű, hosszirányban barázdált szárral, 100-150 cm magas. A levelek furcsán tollasak, az alsók kocsányosak, a felsők ülők. A virágok kicsik, fehérek vagy halvány rózsaszínűek, kopasz seprűt alkotnak. Gyümölcse kicsi, tojásdad, szárnyas napellenző. Az altalaj függőleges, rövid és vastag, belül üreges, számos gyökér nő belőle. A szárított gyökerek világoszöldek és édesek. A jellegzetes macskagyökér illat a szárítás során jön létre. A friss földalattinak nincs szaga. A macskagyökér bokrokban, sztyeppeken és erdei lejtőkön, nedves réteken, patakoknál és nedves erdőkben található.

Mit tartalmaz valerian gyógyhatású – hatóanyagok
Illóolaj, borneol, savak, mirtenol, kamfén, limonén, alkaloidok, kolin, glikozidok, enzimek, szénhidrátok, keményítő, tanninok, gyanták, flavonoidok, illóolajok.

Valerian – felhasználása és egészségre gyakorolt ​​hatása
A macskagyökér nyugtatóan hat álmatlanság, idegi feszültség, ideges és mentális fáradtság esetén
neurózisokban és neuraszténiákban, szívneurózisokban
szabályozza a szív izomrendszerének működését
kitágítja a koszorúereket
megszünteti a simaizom görcsöket, jótékony hatással van a gyomor- és bélproblémákra
csökkenti a vérnyomást
Valerian – kollekció
A földimogyorót a gyökerekkel együtt augusztus-októberben távolítjuk el, amikor a föld feletti rész fonnyadni kezd. Az altalajokat a talajtól és a talajtól megtisztítjuk, majd kosarakban tároljuk és hideg vízbe merítve többször átmossuk. Ezután speciális fémfésűvel “fésüljük” a gyökereket. Ezután a gyökereket és a földimogyorót hosszában levágjuk, zsinegre akasztjuk, és szabad helyen, legfeljebb 35 fokon szárítjuk.

Comments Off on Az orvosi valeriánról