Blog

Tarott kartya historiaja?

A Tarot eredete és története
A mai napig nem tudjuk teljesen, mikor keletkezett a Tarot, de a misztikus számozott kártyákra vonatkozó utalások Indiából és a Távol -Keletről származnak. Valószínűleg a templomos lovagok hozták őket Európába a keresztes háborúk idején a Szentföldre
Más források szerint a Tarotot a Távol -Keletről érkező nomád cigányok hozták a középkori Európába. A legtöbb forrás azonban egyetért azzal, hogy az első csomag tarot -kártya Európában a 14. század elején jelent meg, amikor az Olaszországban használt korai játékkártyák és a 22 nagy Arcana -kártya együtteseként jött létre. rejtélyben.

A Tarot pakli 78 lapból áll, ebből 22 kártya a Nagy Arcana és 56 kártya a Kis Arcana. Ezek a nevek "nagy titkokat" és "kis titkokat" jelentenek.
Hogyan jött létre a Tarot
A 18. században élő francia nyelvész, pap és okkultista, Antoine Court de Gebelin is meg volt győződve a Tarot misztikus jelentéséről. Azt állította, hogy a Nagy Arkána 22 lapja eredetileg az ókori Egyiptomból származó könyv. Ezek lehetnek a Thovt -könyv maradványai (Thovt vagy Thoth = a szavak és a mágia egyiptomi istene). Thoth az egyiptomi Taru szó származéka, ami azt jelenti, hogy "kérdezni, választ keresni". Gebelin megalkotta saját 77 lapból álló készletét, amelyet egy bolondot ábrázoló kártya egészített ki, és így elérte a 78 kártya számát.

Egyes források a tarot szó eredetét jelzik héberül, ez a Tóra szava - a zsidó szent szöveg megnevezése, de mások szerint a rota (kerék) szó is lehet.

A Tarot kezdettől fogva az önismeret eszközeként szolgált. Ugyanakkor félelmet és bizalmatlanságot is ébresztett, mert a középkorban az egyház felégette, mert alapvetően ellenállt a rajtuk megjelenő pogány képzeteknek. A Tarotot ma is néha "ördög képeskönyvnek" tartják. Az egyházi ellenállás ellenére a kártyajátékok népszerűvé váltak, legyen szó szórakoztatásról, szerencsejátékról vagy jóslásról. A kártyák szóbeli és ezoterikus jelentőségét azonban nagyon nehéz volt figyelmen kívül hagyni a 18. század végén.
Comments Off on Tarott kartya historiaja?